Duurzame energie
In de huidige tijd wordt men steeds meer bewust van de eindigheid van fossiele brandstoffen. Dit heeft ook gevolgen voor de toepassingen in klimaatinstallaties. De Werkendamse biedt dan ook alternatieve oplossingen aan voor toepassing van fossiele brandstoffen in de installaties.
Wij zijn als een van de weinige installatiebedrijven gecertificeerd voor BRL600-21, hetgeen inhoudt dat wij bodemenergiesystemen (denk aan warmtepompen) volgens de kwaliteitseisen installeren, beheren en onderhouden.
Warmteterugwinning
In conventionele ventilatie-installaties, met name bij woonhuisventilatie, wordt de lucht vanuit het gebouw uitsluitend afgezogen. De gemiddelde temperatuur van de afgezogen lucht zal veelal ca. 20º C. bedragen. Deze luchttemperatuur wordt, met name in de winterperiode, bereikt door het verwarmen van het gebouw. De hoeveelheid afgezogen lucht wordt langs natuurlijke weg via naden en kieren weer aangevuld. Voor iedere kubieke meter afgevoerde lucht komt één kubieke meter verse lucht terug. Een nadeel is dat de verse lucht de temperatuur heeft van de buitenlucht die veelal kouder is dan de afgevoerde lucht. De energie, die gebruikt is om de lucht in het gebouw te verwarmen, wordt haast letterlijk weggeblazen.
Toepassen van een gebalanceerd ventilatiesysteem kan dit energieverlies voorkomen. Gebalanceerde ventilatie wil zeggen dat zowel de luchtafvoer als de luchttoevoer mechanisch gecontroleerd wordt. Door de beide luchtstromen in de ventilatieunit door een warmtewisselaar te sturen, wordt de warmte vanuit de afgevoerde lucht afgegeven aan de toegevoerde lucht waarvan de temperatuur zal stijgen (mits de buitentemperatuur lager is dan de binnentemperatuur anders vindt geen warmte-uitwisseling plaats). In plaats van de warmte weg te blazen, kan deze tot wel 90% teruggewonnen worden.
Zonne-energie
De zon geeft warmte af. Dit is stralingswarmte en goed voelbaar wanneer men in de zon staat. We kunnen deze warmte ook opvangen in een zonnecollector. In een zonnecollector wordt water opgewarmd en opgeslagen in een voorraadboiler. Dit water kunnen we gebruiken voor bad of douche. Is het water in de boiler onvoldoende warm voor direct gebruik, dan wordt het naverwarmd in de c.v.-ketel (combiketel) tot de gewenste temperatuur. Voor dit naverwarmen is altijd minder energie noodzakelijk dan wanneer het (koude) leidingwater volledig moet worden opgewarmd. Een andere methode is het toepassen van zonnecellen voor het opwekken van elektrische energie.
Aardwarmte
In alle stoffen, die warmer zijn dan het absolute nulpunt (- 273 ºC. of 0º K.) is energie opgeslagen in de vorm van “warmte”. Daar in de aarde op enige diepte de temperatuur nagenoeg constant is, kan deze warmte benut worden. Om deze warmte aan de aarde te onttrekken en voor verwarmingsdoeleinden te gebruiken, is een z.g. warmtepomp noodzakelijk.
Een warmtepomp is een elektrisch of gas aangedreven koelmachine. De werking van een warmtepomp is vergelijkbaar met een koelkast. Een koelkast onttrekt warmte aan de producten in de koelkast en geeft deze warmte af aan de omgeving. Dit is voelbaar aan het “rooster” achter de koelkast dat bij gebruik warm wordt.
Bij een warmtepomp wordt via aardsondes (gesloten systeem) of bronnen (zowel gesloten als open systemen) relatief warm water van b.v. 15ºC opgepompt. Dit water wordt door de warmtepomp gestuurd en in de warmtepomp afgekoeld tot 5ºC. De aan het water onttrokken energie tezamen met de compressorwarmte wordt voor verwarmingsdoeleinden gebruikt.
De Werkendamse Verwarmings Industrie (WVI) heeft in opdracht van Woonservice Meander te Werkendam een appartementengebouw opgeleverd dat is voorzien van zo’n ventilatie- en warmtepompsysteem. In dit gebouw bestaat het verwarmingssysteem uit uitsluitend een vloerverwarming. Als extra voorziening is hier de mogelijkheid gecreëerd om in de zomersituatie de vloerverwarming als koeling te gebruiken door het verwarmingswater door de bodemwisselaar van de warmtepomp (op een diepte van ca. 40 meter) te pompen.
Onze andere activiteiten
Centrale verwarming Klimaatbeheersing Luchtbehandeling
Meet- en regeltechniek Onderhoud en service